“VATANDAŞLARIMIZ ARTIK NAKİT PARA İLE ALIŞ VERİŞ YAPMIYOR”
Hakan Gökhan Erkal; “Son 5-6 aydır, ekonomik sıkıntılar vatandaşlarımızı ve esnaflarımızı daha çok etkileme başladı. Vatandaşlarımız artık sigarayı bile kredi kartı ile alıyor. Esnaflarımızda sigaranın kar oranı düşük diye kredi kartına sigara veremiyor. Bu durumda ise vatandaşlarımız ve esnaflarımızı karşı karşıya getiriyor. Şuanda esnafımızın günlük cirosunun yüzde 70-80’ni kredi kart ile yapılan alış verişlerdir. Bu durum esnafımızı çok mağdur ediyor”
“KREDİ KARTI KOMİSYONLARI ESNAFA YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”
Bankaların kredi kartı komisyon ücretlerini esnaf için yeniden düzenlemesi gerektiğinin altını çizen 2022 yılı Elazığ Bakkallar Odası Başkan Adayı Hakan Gökhan Erkal, “ Esnafımız 1 kilo domatesi kredi kartı ile sattığında kesinti olmaması için 40-45 beklemesi gerekiyor. Hangi esnafımız bu ekonomik şartlarda bu kadar süre bekleyebilir. Bu süreyi beklemese de yüzde 4 kesinti yaşıyor. Esnafımız, ne kadar kazanıyor ki bu kadar kesinti olsun. Onun için yetkilerimizden kredi kartı komisyon ücretlerinde düzenlemeye gitmesi gerekiyor”
“ASGARİ ÜCRET BELİRLENİRKEN TÜM KESİM DÜŞÜLMESİ GEREKİYOR”
Erkal, “Aralık ayının sonuna doğru asgari ücret belirlenmiş olacak. İnşallah tüm kesinleri mutlu edecek bir oran belli olur. Asgari ücretle geçim yapan tüm vatandaşlarımıza bu ücret şimdiden hayırlı olsun. Ama asgari ücret arttığında direk olarak tüm kesimler etkileniyor. Asgari ücret artığında esnafımızın BAĞ-KUR primleri de artıyor. Kesinlikle bu uygula yanlış bir uygulamadır. Esnafın BAĞ-KUR primi ile asgari ücretle ne alakası var. BAĞ-KUR primleri artırılması ayrı değerlendirilmesi gerekir. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum, esnafımızın bitmemesi için hükümetimizin esnafımızı koruyucu kanunlar çıkarması gerekiyor. Yoksa küçük esnaf kalmayacak sadece ulusal marketler kalacak esnafımızda ulusal marketlerde çalışmak zorunda kalacak” dedi.